Przysłowie o odchudzaniu i jego wpływ na Twoje zdrowie

odchudzanie zdrowie Jeżeli masz dzieci, prawdopodobnie znasz te piosenkę “wszystkie kolory tęczy-czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, indigo i fioletowy”. To świetna piosenka nie tylko, aby nauczyć swoje dzieji kolorów, ale także, aby nauczyć nas wszystkiego na temat jak jeść. Powinniśmy starać się jeść coś z każdej grupy kolorów codziennie.

Przysłowie o odchudzaniu – jakie ma znaczenie?

Prawdopodobnie znasz przysłowie “jedno jabłko dziennie, trzyma doktora z daleka ode mnie”, ale to dokładnie tak samo jak truskawki, wiśnie, maliny, abruz, pomidory i buraki. Czerwone owoce i warzywa są bogate w zdrowe przeciwutleniacze (np.likopen i antocyjany). Pomagają one utrzymać zdrowie naszego serca i funkcjonowanie naszego mózgu.

  • Pomarańczowy. Jak marchewki, morele, kantalupy, pomarańcze czy dynia piżmowa zdobywają swój kolor? Bierze się on z alfa i beta karotenu, związki, które ciało zamienia w witaminę A. Witamina A pomaga utrzymywać nasze oczy, kości i układ odpornościowy zdrowymi.odchudzanie po mojemu
  • Żółty. Cytryny, banany, kukurydza, dynia czy papryka są bogate w karotenoidy, bioflawonoidy i witamine C. Badania sugerują, że te składniki odżywcze pomagaja na serce, wzrok, trawienie i układ odpornościowy. Innymi korzyściami są: utrzymanie zdrowej skóry, przyśpieszenie gojenia się ran i wzmocnienie kości i zębów.
  • Jarmuż, szpinak, zielona fasola i brokuły sa dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny oraz fitochemikaliów, które pomagają zapobiegać związanym z wiekiem zwyrodnieniu plamki zółtej, będącym główną przyczyną slepoty u osób starszych.
  • Niebieskie, fioletowe i nawet ciemnoczerwone jedzenie jest pełne antocyjanów i proantocyjanidyny, przeciwutleniaczy związanych z utrzymaniem zdrowego serca i funkcjonowaniem mózgu. Pomyśl o jeżynach, jagodach, bakłażanie, śliwkach, winogronie i fioletowy kapuście.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *